top of page

Advies & informatie

De Chinese geneeskunde, ook wel Traditional Chinese Medicine (TCM) genoemd, kijkt anders tegen de werking van het menselijk lichaam aan. In onderstaande pagina tref je een algemene uitleg over de TCM, voeding en behandelingen aan. 

Voeding

Voeding is de benzine van de mens; zonder goede voeding draait de motor van het lichaam niet goed en worden energie en bloed niet goed opgebouwd.

 

Heel kort door de bocht gezegd adviseren we de volgende producten niet te eten of drinken:

- koud eten/drinken

- rauw

- zuivel

- banaan, sinaasappel, ananas, mango

- vet, gefrituurd, geroosterd

- alcohol, koffie, gekruid eten, cacao

En op de volgende dingen draait 'je motor' juist wel goed of kun je gebruiken als vervanging van bovenstaande producten:

- warm eten

- havermelk

- zelf getrokken kippenbouillon

Een uitgebreide uitleg hierover vind je op andere plekken op deze website (o.a. blog, uitleg TCM etc.), maar schroom niet om ons te benaderen met vragen. 

 

hasan-almasi-nKNm_75lH4g-unsplash Copy.j

Voorbereiding bezoek

Voorbereidingen voor een bezoek aan de Chinese dokter zorgen voor een betrouwbare en nauwkeurige diagnose. Diagnose in de traditionele Chinese geneeskunde (TCM) bestaat uit vier verschillende onderdelen:

  • Observatie – bekijken (bijv. de tongdiagnose)

  • Luisteren en ruiken

  • Anamnese – het vergaren van voorgeschiedenis en relevante informatie omtrent de ziekte.

  • Voelen (Palpatie, bijv. de polsdiagnose)

Observatie

Het poetsen van de tanden en tong is deel van eenieders ochtendritueel. Het beslag ’s ochtend op iemands tong zit, bevat volgens de TCM veel informatie en moet dus niet weggepoetst worden. Zo kan een dikke witte beslag kan aantonen dat er sprake is van damp accumulatie of yang deficiëntie, terwijl een bleke tong met tandafdrukken kan aantonen dat er sprake is van een Qi deficiëntie. Vermijd koffie, thee en sappen zoals jus d’orange of druivensap omdat deze de kleur van de tong kunnen doen verkleuren.

Een bleek, glansloos gezicht kan indicatie zijn voor bloed deficiëntie, ofwel bloedarmoede. De geneeskundige moeite hebben met het identificeren van dergelijke toestanden of het verkeerd diagnosticeren als overtollige hitte. Als u bijvoorbeeld blush draagt. Ook lippenstift moet vermeden worden, omdat de kleur van de lippen aanwijzingen bevat over iemands gezondheid.

Anamnese

Tijdens het anamnesedeel van het onderzoek kunnen vage beschrijvingen van het probleem essentiële informatie missen. Specifieke omschrijvingen van een probleem zoals waar de pijn zich bevindt, hoe de pijn voelt, hoe lang de pijn duurt, wat de oorzaak is en waarmee de pijn vermindert, biedt betere bijdrage aan het onderzoek. Gerelateerde symptomen of een familiegeschiedenis van het betreffende probleem beschrijven, kan de Chinees geneeskundige helpen de oorzaak van het probleem beter te lokaliseren en te behandelen. Ook het doorgeven van uw andere lopende behandelingen en medicijnen gebruikt is van grote waarde.

Voelen

Het voelen van de pols biedt de Chinees geneeskundige namelijk een belangrijke bron van informatie over het functioneren van het lichaam. Dit heet ook wel ‘palpatie’. De frequentie en de verschillende gradatie in kracht in de pols wordt gebruikt voor het vaststellen van de disharmonie. Door vijf tot vijftien minuten van tevoren in de kliniek aan te komen, vermijdt u dat een snelle en springende polsslag uw normale polsslag verbergt.

BELANG ONDERHOUD

Het lichaam en haar organen vormen bij gezondheid een balans van yin en yang en goed stromende energie en bloed, vrij van externe pathogenen als wind en damp.

Iedereen gaat voor onderhoud naar de tandarts, maar onderhoud aan ons lichaam lijken we niet normaal te vinden.

Veel van onze klachten accepteren we alsof ze bij het leven horen. En iemand anders zijn klachten zijn al snel erger of er wordt gezegd 'Er is prima mee te leven'. 

Dit kan beter en is niet nodig. Regelmatig onderhoud door middel van acupunctuur of Tuina massage brengt het lichaam in balans en neemt klachten weg of voorkomt (grotere) klachten.

Rock Balancing
bottom of page