top of page

TCM & Qigong

Wat hebben TCM (Traditional Chinese Medicine) en Qigong met elkaar te maken? En wat betekenen deze begrippen? Hieronder een korte uitleg en waarom qi(gong) zo belangrijk is voor het menselijk lichaam.

TCM

In de Traditionele Chinese Geneeskunde wordt gekeken naar de balans in het menselijk lichaam en eventuele verstoringen in stromen van energie, vloeistoffen en bloed. 

Elk orgaan heeft zijn eigen functies en taken, heeft zijn eigen 'emmertje' met energie (qi), werkt samen met een gekoppeld orgaan en voedt en controleert andere organen.

Zo vormen de organen een mooi, maar ingewikkeld mechanisme dat gedurende een mensenleven vele 'afslagen' heeft genomen.

Het is de uitdaging van de TCM-therapeut om te achterhalen welke organen en samenwerkingen uit balans zijn geraakt. Door middel van kruiden, Tuina en acupunctuur kan de therapeut de organen stimuleren en voeden om hun taken weer correct uit te voeren. Dit doet zij via de acupunctuurpunten welke op de meridianen liggen. Elk orgaan heeft zijn eigen meridiaan die bijna allemaal bilateraal over het lichaam lopen. De energie over deze banen/meridianen heen moet soepel stromen om overal door het lichaam heen energie en bloed te laten komen en energie en bloed op te bouwen.

Tai Chi Training

Qigong

Qigong (uitspraak: tsjie ghong) is een onderdeel van de Chinese leer, bedoeld om de lichamelijke en geestelijke gezondheid te behouden en te verbeteren.

Qigongoefeningen zijn bewegingen in voorgeschreven patronen, welke enkele malen herhaalt worden, alvorens men naar een volgende beweging overstapt. De ademhaling is hierbij  belangrijk.

Qigong beïnvloedt de stroming van qi (levensenergie) in het lichaam positief.

De qi in alle lichaamsdelen is, als ze gezond zijn, in balans. Door het uitvoeren van de qi-gongoefeningen houdt je deze in balans of herstel je de balans.

Er zijn meerdere wetenschappelijke onderzoeken bekend die de voordelen van Qigong aangetoond hebben. 

Probeer elke dag te starten met 20 minuten Qi-gong.

De Ba Duan Jin (8 brokaten Qigong is zowel een medische Qigong als een Martial Arts Qigong. Het is een eenvoudige, maar zeer effectieve Qigong vorm. De acht oefeningen zijn erop gericht de meridianen te openen, de interne organen te masseren, de spieren en pezen te versterken en de lenigheid te bevorderen. De Acht Brokaten Qigong is erg geschikt voor het verhelpen van rug, nek en schouderklachten.

Deze video geeft een duidelijke uitleg van deze Qigong vorm.

Geïnteresseerd in het volgen van Qigong lessen?

Schrijf je voor de nieuwsbrief of stuur een appje en we houden je op de hoogte wanneer en waar deze plaats gaan vinden. 

bottom of page