top of page

AD(H)D?

Bijgewerkt op: 5 okt. 2022

AD(H)D?Al in groep 2 werden wij door de school van onze dochter geconfronteerd met een verplicht onderzoek naar ADHD. Ze concentreerde zich niet zo goed als de andere kinderen en liet niet dezelfde (taal)ontwikkeling zien. Ik moet eerlijk zeggen dat ze van baby af aan al een erg intensief kind was; haar even rustig neerzetten was er niet bij. In het eerste jaar was ze een huilbaby en op peuterleeftijd kon je haar gerust ONDERNEMEND noemen. Maar ADHD?


Nu ik dit opschrijf klinkt het allemaal zo logisch. Had ik de kennis die ik nu heb maar toen gehad! Achteraf gezien is het gemakkelijk praten en zijn er meerdere uitleggen mogelijk voor haar gedrag. Welke lichamelijke ontwikkelingen kunnen hyperactief gedrag veroorzaken? En nog belangrijker; is hyperactiviteit zonder Ritalin geneesbaar?


In de Chinese Geneeskunde staat de Shen voor ons bewustzijn, voor onze kijk op het leven. Een helder bewustzijn kan alleen als de Shen helder is. De Shen is als een Keizer die over zijn rijk uitkijkt vanuit zijn paleis en ziet of er rust of onrust heerst. Als er onrust is stuurt hij zijn Generaal of andere dienaren aan om de rust te herstellen. Zelf blijft hij in zijn paleis. De Shen wordt gehuisvest in het Hart. Het hier bedoelde Hart is niet de fysieke pomp die wij het hart noemen, maar meer het neurofysiologisch bewustzijn. Hieronder vallen o.a. onze organen die de hormoonhuishouding regelen zoals de hypofyse, hypothalamus, schildklier, bijnieren, maar ook het zenuwstelsel.


Een Shen verstoring bij kinderen wordt vaak veroorzaak doordat de openingen van het Hart zijn geblokkeerd. Wanneer de openingen van het Hart dicht raken, doordat er bijvoorbeeld dikke mist buiten hangt is de Keizer zijn zicht kwijt. Hij ziet dan niet meer wat er buiten gebeurt. Hij ziet misschien nog wat schimmen in de mist die voor de openingen bewegen, maar meer niet.

Dit is beangstigend. Iemand waarvan de openingen van het Hart verstoord zijn blijft liever in bed of waagt zich niet aan nieuwe activiteiten, want dat is het veiligst, kan er niets gebeuren en wordt er ook niets van hem/haar verlangd. Vanwege het beperkte zicht stuurt de onrustige keizer zijn generaals niet goed aan en ontstaat er onrustig gedrag.
De Galblaas is erg belangrijk in het voorkomen, of verwijderen van mist. De Galblaas heeft te maken met moed en grenzen stellen. Als de ‘Chinese’ Galblaas zwak is, ontbreekt de moed om ideeën verder te verwerkelijken, kan men geen grenzen stellen en heeft men vaak een negatief zelfbeeld. Dit kan ontstaan doordat:

  • De omgeving altijd zegt dat men iets niet kan;

  • Er teveel vet of andere slijmvormend voedsel (zoals zuivel) gegeten is;

  • Men overgevraagd wordt of werd.Lees hier meer over de functioneren van het lichaam, emoties en het ontstaan van mist.


Tuina therapie is een erg geschikte methode voor kinderen en volwassenen: het maakt gebruik van massagetechnieken, gebaseerd op de Chinese geneeskunde die ook ten grondslag ligt aan de acupunctuur. Met zes behandelingen moet al een flinke voortgang te boeken zijn. Na de eerste behandeling kunt u eventueel ook thuis aan de slag met gemakkelijke massagetechnieken. Dit wordt meestal als erg prettig ervaren, omdat het zorgt voor een stukje rust en verbinding tussen jou en je kind.


Alvast aan de slag? Gebruik deze zelf-massage voor het slapen gaan om je kind tot rust te brengen:

Ga aan het hoofdeinde van het bed staan. Strijk met de duimen om de beurt van de neusbrug (tussen de wenkbrauwen) naar de bovenkant van het voorhoofd. Herhaal dit een aantal keer. Strijk nu een aantal keren met de duimen van het midden van het voorhoofd naar de zijkanten van het voorhoofd. Herhaal deze reeks drie keer.

Tegelijkertijd Om de beurt Ik waarschuw u wel alvast. Mencius zei “Indien het geneesmiddel geen onrust en wanorde in het lichaam van de zieke teweegbrengt, dan zal het niet genezen.”

Genezing is geen rechtlijnig pad en is niet op te lossen met een enkel pilletje!

Gelukkig zijn kinderen vaak sneller en gemakkelijker te genezen. Ze hebben minder ziektes en onbalans opgedaan en zijn veerkrachtig.


Meer weten over AD(H)D, voeding en Tuina en Acupunctuur behandelingen? Volg me via Instagram of kijk op mijn website. En schroom niet om dit artikel te delen met je collega-moeders ;-)


Mijn reis is een lange tijd geleden begonnen, maar in 2015 heb ik de weg van de Traditionele Chinese Geneeskunde gevonden. Aan Academie BoYi heb ik de 4-jarige opleiding Tuina Therapie gevolgd.

Mijn praktijk ligt in Gelderswoude; op 5 minuten rijden van Zoetermeer, Benthuizen en Zoeterwoude.

339 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page