top of page

Griep, hoe zit dat?

De ene griep na de andere vliegt voorbij de afgelopen weken. Hoe zit dat nu en wat kun je zelf doen?

In de Chinese geneeskunde worden griep en verkoudheid opgedeeld in twee typen/oorzaken; wind-hitte en wind-koude. De wind uit zich meestal in verstopte neus, niezen en gevoelig zijn voor blazende wind. De hitte kenmerkt zich over het algemeen in gele en dikke lichaamsafscheidingen. Bijvoorbeeld (hoge) koorts, zweten, niezen met dikke snot of hoesten met dik slijm. Het is ook mogelijk dat de wind en hitte de lichaamsvloeistoffen verbruiken, waardoor je last krijgt van een droge mond en zere keel.

Wind-koude komt vaker voor in de winter of in koude omgevingen zoals die met airconditioning, welke zich uit in het koud hebben, het samentrekken van dingen en het belemmeren van de Qi-stroom. Daarom zijn een gevoeligheid voor kou en de afwezigheid van zweten voornaamste symptomen van kou invasie. Wind-koude hebben vaak ook te maken met heldere lichaamsafscheidingen, verstopte neus, niezen met heldere afscheiding, afwezigheid van koorts of een lichte koorts en een hoest met dun, wit slijm. Omdat kou kwaden de doorstroming van beschermende Qi in de huid en spieren belemmert, kun je last krijgen van spierpijn.


Waarom pakt de ene persoon de ene na de andere griep op en de andere niet? Dit heeft te maken met je weerstand of te wel je Wei Qi. De Wei Qi kun je zien als soldaatjes die vechten tegen de binnenkomende wind-koude of wind-hitte. De ene persoon heeft hier meer soldaatjes voor beschikbaar dan de andere.


En wat kun je zelf doen?

Door de masseren op acupunctuurpunt LI-4 (Dikke Darm 4) reguleer je de defensieve Qi, verwijder je wind en wordt het externe bevrijdt. Zie de foto hieronder waar je LI-4 kunt vinden:Door een thee te maken die de ziekte naar buiten toe trekt. Zet wat water op met gember en de witte delen van een paar bosuien. Laat dit 15 minuten koken totdat het water een lekker scherpe gember-smaak heeft. Schenk het in een kop en voeg wat kaneel toe.


Wil je je lichaam wat ondersteunen met kruiden? Bestel dan Silver form voor wind-hitte griep:Tijdens een behandeling kan ik de opgelopen wind-koude of wind-hitte uit het lichaam trekken door de boven rug te cuppen. Met acupunctuur versterken we de wei qi en verwijderen de wind-koude of wind-hitte.


Boek nu een behandeling:59 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page