top of page

Vakantievoornemens: massage tegen stress

De vakantie is voorbij en dat merken we. Eerst nog goede voornemens hoe we het ontspannen gevoel van de vakantie vast gingen houden? Helaas blijkt dat lastig in de praktijk. In een minimum van tijd worden we meegezogen in alle verplichtingen van alledag. De scholen en sporten die weer starten, alle administratieve rompslomp daar omheen en een stapel post of email die thuis of op kantoor ligt te wachten. En waar je op vakantie nog een aanpak had bedacht hoe je zou omgaan met die ene persoon, blijkt dat in de praktijk toch anders, nu er weer zoveel op je bordje ligt…..


Hoe werkt stress uit op je lichaam? Je lichaam is o.a. opgebouwd uit energie (qi), bloed en vloeistoffen. De organen hebben elk hun eigen ‘emmertje’ met energie. De organen zijn met elkaar verbonden, voeden en controleren elkaar. Je zou kunnen zeggen dat er snelwegen tussen de organen liggen. De organen hebben allemaal hun eigen functies. Vanuit de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) zorgt de lever ervoor dat energie (qi) vrij kan stromen en dat pezen en ogen ‘gevoed’ worden.


Elke geblokkeerde emotie kan de lever energie blokkeren, maar met name stress en onverwerkte of niet geuite emoties geven snel lever qi stagnatie; er ontstaat een file op de snelweg en qi en bloed kunnen niet meer vrij stromen. De doorbloeding van de lever manifesteert zich in de nagels en is nauw betrokken bij de emotie woede. Een disfunctie kan leiden tot depressie, slapeloosheid, boosheid en / of frustratie en spierkrampen. Maar ook gevoelloosheid in de ledematen, wazig zicht of menstruele problemen, pees- en gewrichtsproblemen, knie pijn en / of brosse nagels behoren tot 'leverproblemen'.


Door zelf veel te bewegen kun je geblokkeerde energie ook weer in beweging krijgen. De stagnatie wordt dan in een vroeg stadium opgeheven, zodat klachten passend bij een lever qi stagnatie niet ontstaan. Ten tweede is sporten en bewegen veelal een uitlaatklep voor een stuk stress of spanning, zodat er ook geen stagnatie door het niet uitten van emoties optreedt.


In het dagelijkse drukke leven lukt het niet altijd om op tijd in beweging te komen en ontstaat een lever qi stagnatie; de file is zo groot geworden dat deze moeilijk weg te krijgen is door beweging. Of er ontstaat een grote drang aan beweging, omdat men zich zonder deze beweging niet meer prettig voelt.


Meestal is de leverenergie goed te herstellen met Tuina therapie of acupunctuur. De massage zet de geblokkeerde energie weer in beweging. Afhankelijk van de oorzaak kunnen een gezondere voeding, meer bewegen, minder stress en het goed uitten van emoties aan het herstel van de lever bijdragen. Daarnaast zijn er enkele voedingsmiddelen die gunstig zijn voor de lever: havermout, roggebrood, lima bonen, cashewnoten, courgette, groene bonen, citroenen, limoenen en avocado's. Alcohol, chemische medicatie, drugs en andere voor het lichaam giftige stoffen (suiker en koffie) verzwakken de lever.


Heb je ook wat hulp nodig bij het in beweging zetten van je geblokkeerde energie? Maak hier een afspraak voor jouw massage. Binnen enkele keren zul je al resultaat merken. En zeg nu zelf; met een langer lontje is het prettiger leven, toch?Mijn reis is een lange tijd geleden begonnen, maar in 2015 heb ik de weg van de Traditionele Chinese Geneeskunde gevonden. Aan Academie BoYi heb ik de 4-jarige opleiding Tuina Therapie gevolgd. Op dit moment leg ik de laatste stages af voor mijn studie acupunctuur en ben ik begonnen aan de opleiding Westerse Medische Basiskennis.

Mijn praktijk ligt in Gelderswoude; op 5 minuten rijden van Zoetermeer, Benthuizen en Zoeterwoude.

146 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page