top of page

AD(H)D; ontstaan van mist

Bijgewerkt op: 5 okt. 2022

Ik was vroeger zo’n typisch kind dat uit het raam staarde op school. Honderd keer per dag ‘Huh? Wat zeg je?’ zei. En ook na herhaling van het desgezegde kwam het vaak niet aan. Ik miste informatie die gegeven werd, waardoor ik vaak niet begreep waar gesprekken over gingen. Dit had consequenties op school, maar ook op sociaal vlak. Als kind voelde ik me altijd anders en onbegrepen; ik leek op een andere manier met informatie om te gaan.



In een eerdere blog sprak ik al over AD(H)D, wat vaak veroorzaakt wordt door mist in de openingen van het hart. Gedurende het informatieverwerkingsproces ondervindt iemand met ADD een bijzonder grote moeite bij het maken van onderscheid tussen relevante en irrelevante informatie. In eerste instantie gaat de waargenomen informatie volledig op in een mist van gedachten, wordt nagenoeg elk onderdeel van deze informatie als ‘even belangrijk’ ervaren, en eist de verwerking van deze informatie vanaf het moment van waarneming grotendeels de aandacht op.


Ik ben er van overtuigd dat het gros van de mensen dezelfde capaciteiten heeft. Door een onbalans in het lichaam lukt het soms alleen niet om deze capaciteiten aan te spreken. Wat is eigenlijk onbalans? En welke impact kan een onbalans op het lichaam hebben? En hoe ontstaat die mist dan in het lichaam? Daarvoor is wat achtergrond in de Chinese geneeskunde nodig. Elk orgaan heeft zijn eigen functies voor het lichaam en een gekoppelde smaak en emotie. Deze organen werken met elkaar samen, voeden elkaar en controleren elkaar. Zo is de milt verantwoordelijk voor het transformeren en transporteren van voedsel. Als de milt niet goed functioneert is ze niet in staat om de vloeistoffen uit de voeding optimaal om te zetten en ontstaat er mist; een soort verdikking van vocht.


Deze mist kan door het slechte transport en afhankelijk van bijvoorbeeld hitte of koude zich op meerdere plekken in het lichaam gaan ophopen. Mist in het hoofd zorgt voor een wazig persoon. Mist in de openingen van het hart zorgt voor een onrustige geest of juist passief gedrag. Een slecht functionerende milt kun je ook herkennen aan dingen als een slechte eetlust. Of juist een enorme behoefte aan snoep en chocolade, want de smaak van de milt is zoet. Verdere kenmerken van een slecht functionerende milt zijn een opgeblazen gevoel of opgezette buik, brijige ontlasting, vasthouden van vocht, vaginale afscheiding, snel krijgen van blauwe plekken, zwakke of dunne armen en benen en/of droge of bleke lippen.


Hoe ontstaat een onbalans in de milt en hoe kun je de milt versterken? Allereerst door te stoppen met het eten en drinken van zuivel. Dit zijn slijm/mist-vormende producten. Merk maar eens op hoe vaak je slijm in je keel voelt na het drinken van melk. De milt heeft ook tot taak om voedsel te verwarmen tot lichaamstemperatuur. Je kunt je voorstellen dat je het miltsysteem extra moeilijk maakt met alle producten die koud zijn.


En de emotie van de milt? Piekeren of malen in het hoofd. Veel piekeren, nadenken, studeren of het herhalen van gedachten (malen) tasten de milt aan. Wanneer de input te overweldigend is, stagneert het proces van voeding. Het element van de milt is aarde. Je ziet daarom vaak dat kinderen (en volwassenen), die een slecht functionerende milt hebben, wat zweverig zijn. Ze zijn niet goed geworteld of geaard. Een kind met een goed milt-maagsysteem zal stevig op de grond staan en niet snel van slag zijn door gebeurtenissen. Maar vergis je niet; een kind wat niet reageert op situaties hoeft niet perse geworteld zijn. Hij of zij kan ook mist/damp in het lichaam hebben wat zorgt voor een demping van de emoties.


In een volgend artikel zal ik meer aandacht besteden aan het functioneren van de milt en hoe je deze kunt versterken.

Meer weten over ADHD, voeding en Tuina en Acupunctuur behandelingen? Volg me via Instagram of kijk op mijn website. En schroom niet om dit artikel te delen met dat ene wazige familielid of die ene wazige collega ;-).


Mijn reis is een lange tijd geleden begonnen, maar in 2015 heb ik de weg van de Traditionele Chinese Geneeskunde gevonden. Aan Academie BoYi heb ik de 4-jarige opleiding Tuina Therapie gevolgd.

Mijn praktijk ligt in Gelderswoude; op 5 minuten rijden van Zoetermeer, Benthuizen en Zoeterwoude.

317 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page