top of page

De kracht van bouillon.....

Bijgewerkt op: 1 sep. 2020

Vroeger als je ziek was kreeg je kippenbouillon.

Sommige oudere mensen weten het nog wel: als je ziek was kreeg je van de zusters (de nonnen in het klooster waar kinderen naar toegebracht werden om aan te sterken) kippenbouillon!

Kippenbouillon sterkt het lichaam door de opbouw van Qi, bloed en Jing.

En dat is niet voor niets. Of je er nu van gruwelt of niet; in dit artikel zal ik je uitleggen waarom bouillon zo belangrijk is en hoe je het maakt.


Waarom kippenbouillon zo belangrijk is....


Door kippenbouillon te drinken voeg je extra Qi (energie) toe aan je lichaam. Het merg wat uit de kippenbotten wordt getrokken voedt Jing (je levensenergie), verwarmt je lichaam en helpt bij het opbouwen van bloed.


Juglen Zwaan van A Healthy life heeft een uitgebreid artikel geschreven over het belang van kippenbouillon en welke bewijzen daarvan gevonden zijn in wetenschappelijke onderzoeken.


Hoe maak je kippenbouillon?


- kippenbotten (koop deze, liefst biologische, bij de slager)

- 5 liter water

- een ruime hand vol rode, opengesneden, dadels (te verkrijgen bij de Chinese groothandel of online)

En bij koude in het lichaam: een groot stuk gember


Zet dit op het vuur en laat het zo lang mogelijk trekken, maar toch minimaal 4 uur.

Nog beter zou zijn om de botten te breken of door te knippen zodat de merg er goed uit kan. Heb je kippenbouten of een hele kip gebruikt? Haal het vlees er dan af zodra het gaar is. Bewaar deze in een bakje voor later.


Wanneer drink je de kippenbouillon?


Bij koude in het lichaam voeg je gemberpoeder toe en verwarm je de bouillon in de ochtend. In de loop van de tijd kun je de bouillon uitbreiden tot een compleet ontbijt met mie, kip en groenten (bijvoorbeeld broccoli).


Eet smakelijk!


Mijn reis is een lange tijd geleden begonnen, maar in 2015 heb ik de weg van de Traditionele Chinese Geneeskunde gevonden. Aan Academie BoYi heb ik de 4-jarige opleiding Tuina Therapie gevolgd. Op dit moment leg ik de laatste stages af voor mijn studie acupunctuur en ben ik begonnen aan de opleiding Westerse Medische Basiskennis.

Mijn praktijk ligt in Gelderswoude; op 5 minuten rijden van Zoetermeer, Benthuizen en Zoeterwoude.


310 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page